Profoto B1 500 – Brukertest

Det høres kanskje slitsomt ut å ha med hele fotostudioet ut i felt, men med de nye Profoto-lampene blir det enklere.

Tekst og foto: Baard Næss

I det daglige jobber jeg i fotostudio med fotografering av produkter, mat, modeller og så videre. Blitslampene jeg bruker, er veldig gode, men for tunge og store til å ta med ut i naturen. Profoto har nå kommet med en ny modell, og for Natur&Foto var det fristende å teste disse lampene i felt. Lampene er ikke så tunge og virket veldig brukervennlig.

Fotostudio i naturen

Jeg hadde fått et kjempetips om ei hekkende kattugle i et gammelt epletre ved et småbruk. Dette kunne være et meget egnet testobjekt, så jeg rykket ut med blitslamper og resten av kamerautrustningen. I hodet så jeg for meg et ønskelig motiv og plasserte deretter blitslampene slik at jeg fikk belysning cirka 45 grader på den tenkelige fluktruten til ugla. Jeg satt cirka ti meter unna i et kamuflasjetelt, men satte samtidig opp et kamera på stativ 1,5 meter unna med en vidvinkelzoom, betjent med en lang snorutløser.

Jeg plasserte ei lampe bak treet og direkte mot meg. Dette for å få backlight og mer «punch» i bildet. På hvert kamera brukte jeg en Profoto air remote, og med denne kunne jeg styre blitsene. Det vil si at når jeg utløste kameraet, så gikk lampene av. Med andre ord et trådløst system med 300 meters rekkevidde. Fjernkontrollen kan også kjøpes i TTL-utgave. Du kan justere blitsstyrken på lampene. Jeg satte ned styrken slik at blitsen ikke trenger å bruke fullt så lang tid på opplading, samtidig vil du få raskere blinktid. Når du reduseres lysstyrken på blitsen ned til halvparten, kan du kjøre serier på opptil 20 blink i sekundet.

Med Canon 1DX i seriemodus og en Canon 5D Mark III som skulle kjøre samtidig, var dette et godt utgangspunkt for å teste om lampene virkelig fungerte. Kameraet med vidvinkel fikk ikke utnyttet alle tre lampene, da det stod i en annen vinkel i forhold til der jeg satt i kamuflasje. Det er selvfølgelig annerledes å jobbe med fugler og dyr i felt enn å jobbe i innestudio med kontrollerte objekter. Du kan ikke gå ut av kamuflasjen og justere lyset i forhold til hvor kattugla er. Jeg måtte fotografere etter det oppstilte studioet og satse på at kattugla kom dit hvor jeg hadde justert lyset.

Ventetid

For å ta mest mulig hensyn til kattugla rigget jeg opp utstyret tidlig på kvelden. Da jeg satte meg inn i kamuflasjen, var det ennå lyst. Det ble derfor noe ventetid før aktivitetene begynte.

I skumringen startet det. Kattuglehannen startet sin karakteristiske skjelvende hoòóóho. Det betyr matoverlevering, og hunnen var kjapt på plass hos hannen som satt noen hundre meter unna. Jeg gjorde meg klar. Innen noen minutter ville ugla komme med mat til ungene. Da jeg så en svart skygge komme svevende mellom trærne, fyrte jeg av begge kameraene. En serie bilder ble tatt, og jeg hadde sikret meg de første opptakene. Kattuglehunnen fløy rett ned i det hule epletreet med mat til ungene. Da maten var servert, satte den seg opp i ei trekløft for så å fly videre ut på jakt.

Timene gikk, og jeg begynte å bli utålmodig, like utålmodig som de sultne ungene i det hule treet. Plutselig ser jeg noe som beveger seg i treet, og som troll i av eske dukket det opp en kattugleunge. Den ville ikke lenger vente nede i hullet på mat, slik den hadde gjort i flere uker.

Jeg tok forsiktig et bilde. Først med kameraet jeg hadde i kamuflasjen, og så med det utsatte kameraet. Jeg ville ikke fyre løs for mange bilder av hensyn til den lille ugla, men ville vente til mora kom med mat.

Ungen klatret rundt i treet. Ga fra seg noen pip, og så kom mora med mat. En trostunge ble servert hel, og nå var det kattugleungens jobb å svelge hele byttet. Ingen hjelp fra mor denne gang.

kattugle001small1

 Kattugla på vei mot ungen sin med en død smågnager. Canon EOS 1DX, 200-400/4 med innebygd konverter, f/4, f/11, 800 ISO. Profoto B1 500 blitsanlegg med tre lamper.

kattugle002-small

Kattugleungen får servert hele byttedyret og er nødt til å svelge det ned uten oppdeling fra foreldrene. Canon EOS 1DX, 200-400/4 med innebygd konverter, f/4, f/16, 800 ISO. Profoto B1 500 blitsanlegg med tre lamper.

kattugle0012-small

Kattugle inn med trostunge som den har røvet fra et reir i nærheten. Canon EOS 5D, 24-70/2.8, f/2,8, f/13, 1600 ISO. Profoto B1 500 blitsanlegg med to lamper.

kattugle007-small

Kattugleungens første møte med den store verden. Canon EOS 5D Mark III, 24-70/2.8, f/2,8, f/13, 1600 ISO. Profoto B1 500 blitsanlegg med to lamper.

kattuglefront

Kattugla er nattaktiv og ikke redd for å hekke i nærheten av mennesker. Her sitter den i et epletre i en hage om natta da de fleste ligger og sover. Canon EOS 1DX, 200-400/4 med innebygd konverter, f/4, f/10, 800 ISO. Profoto B1 500 blitsanlegg med tre lamper.

Studiolampene til feltbruk

Profoto B1 500 er utstyrt med en helt ny og avansert blitslampe. Den er utrolig kjapp og kan ha et blitsblink på 1/19 000 sekund. Det betyr at du kan fryse de fleste bevegelser. Samtidig har den oppladbare batterier som festes på selve blitshodet. De er små og lette. Det du trenger i tillegg, er solide stativer. Det er viktig at lampene står støtt og ikke velter når det kommer vind. Det er også viktig å plassere lampene på en slik måte at de ikke tipper og faller i bakken. I felt kan det være et problem på ujevn grunn. Lampene kjøpes i en egen sekk som er lett å bære både i hånda og på ryggen. Det finnes en rekke forskjellig tilbehør som du kan få kjøpt. Profoto har et stort system, så det er lite du vil savne i dette systemet. Derfor er Profoto brukt av mange profesjonelle fotografer.

Nå har jeg testet lampene kun i en kort periode, men konklusjonen er denne:
Lettvint å bruke.
Mulig å kjøre raske bildeserier, og blitslampene henger med.
Lette å ha med seg ut i felt i forhold til andre blitslamper som jeg kjenner til.
Kraftige og gode blitser.
Behagelig å slippe blitssynkkabler, ved bruk av Profoto air mottaker.
God batterikapasitet.
Innstillingslys kan brukes som videolys.
Prisen, dyrt, slik det er med alt fotoutstyr som har god kvalitet.

Fakta:
Innebygget AirTTL som støtter Profoto Air-mottakere i en avstand på opptil 300 meter.
Avtakbart og oppladbart Lithium-Ion-batteri med høy kapasitet.
Effekt stilles inn over 9 blendetrinn (2-500Ws) og med en presisjon i 1/10 blendetrinn.
Rask blitsfølgetid fra 0,1 til 1,9 sekund.
Serieutløsing på opp til 20 blink per sekund.
Action-frysing med blitsutløsertid på ned til 1/19 000 sek.
Batterikapasitet på opptil 220 blitsglimt på full effekt eller 90 minutters pilotlys på full effekt på én opplading.
Lav vekt: 3 kg inkludert batteri
Kraftig LED pilotlys som også kan brukes som videolys.
Pris for koffert med to lamper og noe tilleggsutstyr kr. 30 998,- inkl. mva.

Kattugla ble fotografert med utsatt kamera og lang snorutløser. Canon EOS 5D, 24-70/2.8, f/2,8, f/13, 1600 ISO. Profoto B1 500 blitsanlegg med to lamper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s