Kjøpsguide Canon EOS 5DS og 5DSR

Per Buchmann har skrevet en større artikkel om Canons to 50 megapixel kameraer, Du får en gjennomgang av de 2 modellene, tips til menyoppsett, valg av riktig minnekort og objektivanbefalinger.

C_5DSR_front&lens_W454

TEKST OG BILDER: PER BUCHMANN © 2015

Med EOS 5DS og 5DS R beveger Canon seg inn i høyoppløsnings-kamera-markedet. Et marked Hasselblad og Phase One har dominert i mange år, med de digitale bakstykkenes multi-mega-pixel-oppløsninger. Men nå konkurrerer både Canon og Nikon med 50MP og 36MP kameraer, om kjøpernes gunst, i dette markedssegmentet.

Hvorfor multi-mega-pixel-oppløsning?

Fordi med høyoppløsnings bilde-elementer, kan man fremstille større bilder og bedre output-kvalitet. Store bilder i bildemontager og billboard-bilder brukes overalt i dag. Bedre digital trykk- og printkvalitet krever bedre filkvalitet. Kvalitet i store output kommer fra kvalitetsopptak, fra såvel fotograf som kamerautstyr. Kvalitet er et konkurranseparameter for oss alle! Markedet betaler for kvalitet, når kvalitet leveres.

Men husk også, at høyoppløsningskameraer leverer førsteklasses kvalitet, både til små web-bilder, og store billboard-bilder. Det er (etter at opptaket er i boks) bare et spørsmål om workflow!

Avløser EOS 5DS og 5DS R digitale bakstykker?

Dette enkle spørsmål, kan besvares like enkelt med et «nei»!

Dagens Canon-/Nikon-kameraer er klart interessante for mange, på grunn av den høye oppløsningen. Men det er forsatt oppgaver som løses best med digitale bakstykker. Populært sagt, er bakstykke-filene «tykkere», og mer kraftfulle.

Bakstykke kameraene tilbyr noe, og Canon/Nikon tilbyr noe helt annet. Dette er en behovsanalyse som vi kan hjelpe deg med.

5 DS og 5DS R – Hva er forskjellen?

Canon skriver; “The Difference is Low-Pass Filter. While sharing the same 50.6 Megapixel sensor and photographic capabilities, the difference between the EOS 5DS and the EOS 5DS R cameras is EOS 5DS R’s low-pass filter cancellation effect.”

5DS R-modellen gir, på grunn av cancellation-filtret, litt større detaljgjengivelse. I grunnen kan et bilde ikke være FOR skarpt under opptaket! Det er et spørsmål om RAW-workflow. Hvis man bruker Capture One 8, så kan man optimere/redusere motivets detaljer med clarity, med minus for reduserte detaljer og pluss for økte detaljer. I Capture One 8 kan det dessuten gjøres på utvalgte områder, flere ganger om ønskelig.

Ergonomi og design

EOS 5DS og 5DS R kamerahusene er i ergonomi og design identiske. En utforming som også er veldig nært kamerahus som 5D Mark III og 7D Mark II.

Menu setup

Canon eiere vil med et trykk på meny-knappen føle sig hjemme. Og godt med det. Men, det er også noen nyheter.

Shoot4 ’Mirror locup’ er tilført brukervalgt forsinket utløsning, for motvirkning av kamerarystelser. ’Viewfinder display’ gir tre søkerinnstillinger; Electronic Level, Grid display og Show/hide info in viewfinder.

AF-systemet

Eiere av EOS-kameraene 1D X, 5D Mark III og 7D Mark II, vil fort føle seg komfortable med 5DS/5DS R kameraene, da AF-systemene er veldig like. I Menu ’AF4’ kan du tilpasse AF-metoder, og antall aktive AF-punkter.

Ved manuell fokusering, eksempelvis med Zeiss objektiver, er en grønn AF-kontrollampe i søker aktiv.

Presisjon og hastighet er tilsvarende 5D Mark III. Men, hvis man bruker langsomme minnekort (les mer om dette senere), eller MRAW og SRAW sammen med Ai Servo, opplever jeg redusert ytelse og presisjon. Med andre ord; Bruk alltid beste/raskeste CF-kort og full RAW-oppløsning! Og husk, at objektivets AF-hastighet, også har innflytelse på Ai-Servo suksessraten.

Hvis jeg ble spurt om mitt AF-funksjonsvalg, er det «Enkeltpunkt» til generell fotografering og «Enkeltpunkt Spot» til spesialoppgaver som portrett- produkt- og makrofoto. Til Sport- action- og tilsvarende motiv-i-bevegelse situasjoner med Ai Servo fokusering, anvender jeg «Enkeltpunkt» eller «Enkeltpunkt +4».

C_AF_system

Illustration:
Enkeltpunkt Spot, Enkeltpunkt, Enkeltpunkt +4

Redusert oppløsning MRAW og SRAW

Under bruk av MRAW eller SRAW (henholdsvis 28MP og 12MP oppløsning), opplever jeg redusert AF-presisjon ved serieopptak og Ai Servo fokusering, samt ca. 15% redusert bufferkapasitet.

På den ene siden kan jeg godt se tanken bak redusert MP-oppløsning, men på den andre siden, har jeg vanskelig for å forstå logikken i å investere i et godt kamera, for så å redusere kvalitet og hastighet. Med dagen workflow-software, med Lightroom 6 og Capture One 8, kan vi lett endre størrelse etter ønske, for å langt bedre tilpasse output til brukerens ønske/bildets anvendelse.

ISO

Fargestabilitet over ISO-området 100-6400, er imponerende flott og homogent.

ISO performance / digital støy / sort definition

ISO 100-400 ******

ISO 800-1600 *****

ISO 3200-6400 ****

Seks * er maksimum, validert i RAW format med Capture One 8.

Husk ved auto-ISO funksjon, å stille parameterne for ISO-område og lukkertider i rød menu.

Hvitbalanse

Tilsvarende alle andre Canon Hi-end DSLR-kameraer.

Hvis jeg blir spurt, anbefaler jeg alltid at hvitbalansen stilles i kelvin-verdier som matcher opptakssituasjonen, eller ønsket look på opptaket.

Og ja, RAW-opptak kan alltid optimeres i ettertid. Men ting tar tid. Og ved manuell kelvin-innstilling, er jeg alltid sikker på at ønsket look ved polariseringsfilter, gradual filter, effekt filter, dagslys-flash foto er riktig rett ut av kameraet. Enkelt i på location, sparer tid hjemme ved computeren.

Følgende innstillinger bruker jeg:

Color temperature og Kelvin:

Neutral daylight  *  5000 – 5600

Warm daylight * 5700 – 7000

Speedlite Flash * 5000 – 5600

Night * 4000

Theater / restaurant * 2700 – 3000

Studio flash neutral * 5200 – 5500

Studio flash warm * 5600 – 6000

Moiré

Det er her det er en forskjell på 5DS og 5DS R-kameraene. At 5DS ikke gir moiré, og at 5DS R kanskje gir moiré. Vi har testet begge kameraene på motiver som vanligvis gir moiré – uten moiré-dannelse. Hvis det skulle komme, kan det i mange tilfeller fjernes i RAW-konverteren. I skrivende stund har jeg sett to moiré-bilder. Et fra hvert av kameraene. I begge tilfeller ble det fjernet, uten problemer, i RAW konverteren.

 

Buffer / speed test

SanDisk 160MB/sek.:

sandisk

Ved bruk av kort med lav med lav overføringshastighet, som 60MB og 90MB/sek, blir buffer veldig langsom. Og derfor er de helt uegnet for serieopptak.

Minnekort

Her gjelder i høyeste grad uttrykket; Man får hva man betaler for! Det er et faktum vi alle kjenner fra vår egen hverdag. Kvalitet er viktig i ditt valg av minnekort til 5DS- og 5DS R-kameraer.

Markedet har i dag et stort utvalg av CF- og SD-kort. Med varierende kapasitet, varierende lese/skrive-hastighet, varierende kontrollertype, varierende kvalitet, varierende pris….. Denne testen, buffer/speed test, samt field test, er gjennomført med minnekort fra flere produsenter. Kort sagt; Pris og kvalitet følger hverandre.

Hvis man bruker CF- og SD-kort samtidig (til RAW og JPG opptak parallelt) i kameraet, er det kortet med den laveste hastighet som avgjør den reelle skrivehastigheten.

Til EOS 5DS- og 5DS R-kameraer er det av største viktighet, hvis du ønsker full stabilitet og ytelse, at man kjøper minnekort av høyeste kvalitet – SanDisk!

SanDisk_mont_W454

 

Om objektiver

EOS 5DS og 5DS R er helt klart attraktive kameraer. Blant annet på grunn av den høye MP-oppløsningen, og den gode høy-ISO ytelsen. Men, de er også kameraer der stiller høye kvalitetskrav til objektivene man benytter.

Ønskes full utnyttelse af 50MP, skal høytytende objektiver brukes, på objektivenes optimale blender. Dette er intet nytt.

Virtual horizon/electronic Level

Virtual horizon er har blitt mer presis. Og slukker ikke etter noen få sekunder (yesss!). I disse kameraene er presisjonen forbedret til én grads nøyaktighet. Electronic Level kan avleses på LCD-skjerm eller i søker. Et interessant selling point for arkitektur-, interiør- og landskaps fotografer. Jeg har brukt Electronic Level flere ganger selv, med stort hell.

Tethered shooting – Fotografering direkte til computer

Via USB3-kabel sendes bilderne rett til computer. En funksjon jeg personlig foretrekker til studio-fotografering, der hvor det er praktisk mulig.

Canon EOS Utility er en enkel og velfungerende freeware software, som du laster ned fra Canon sin supportsde. Lightroom 6 støtter det, dessverre uten mulighet for å gjøre kamerainnstillinger fra computer. Capture One 8 har lagt til mange nyttige funksjoner for Tethered-fotografens arbeide. Det er tydlig at de har lyttet til studiobrukerenes forslag. Det er godt, velfungerende, stabilt og hurtig.

Hvis jeg ble spurt, ville jeg anbefalt et komplett USB3-oppsett. Effektiv overføring er i mitt oppsett omkring 110-130 MB/sek.

C_5ds_LeftSide_W454

 

Les mer om Canon EOS 5DSR her

Les mer om Canon EOS 5DS her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s