Kamp om liv og død, av Hinrich Bäsemann

«Har du lyst til å få presentert bildet ditt i en Interfoto-annonse i Natur & Foto?», spurte vi i februar i år. I en bloggserie framover har vi den glede å presentere 5 av dem som deltok i naturfotokonkurransen med hvert sitt blogginlegg. Her har vi gleden av å presentere vinneren av konkurransen.


Kamp om-liv og død © Hinrich Basemann
Kamp om-liv og død © Hinrich Basemann

I Tromsø finnes det en liten innsjø som heter Prestvannet. I nittiårene begynte smålom å hekke her. Først var det ett par. Nu er det ni par i sesongen så det blir trangt på vannet. Det er rett og slett ikke nok småøyer hvor fuglene kan bygge reir.

Jeg har dokumentert fuglelivet på Prestvannet i mer en 20 år. Spesielt liker jeg de vakre smålomene. Jeg har lært mye om samliv, kurtise og oppdragelse av ungene. Så ble jeg sommeren 2013 vitne til en høyst uvanlig hendelse mellom to par. Et par hadde mistet reiret sitt av en eller annen grunn. De gikk til angrep på sine nærmeste naboer som allerede hadde to egg i reiret sitt.

Kampen varte i nesten 20 minutter og var ekstremt dramatisk. Alle fire dyr var involvert. Men spesielt to, jeg tror det var hannene, brukte nebbene sine som kårde. Det var mye skrik og bevegelse.

Høydepunktet var at en spiddet den andre i strupen. Da var det slutt på kampen.

Angriperne overtok reiret med eggene. Det beseirede paret forsvant – jeg vet ikke om hannen døde. Jeg har aldri sett lignende kamp på Prestvannet. Alt skjedde bare noen få meter unna meg og i ideell avstand for objektivet med 600mm brennvidde som jeg hadde på kamerahuset. Adrenalinnivået hos meg var veldig høyt etter denne dramatiske scenen!

Hinrich Bäsemann
Hinrich Bäsemann

Smålombildet er tatt med Canon EOS 1DX med Canon EF 600mm f4L IS USM på 1/1600 sekund, blender 10 og ISO 1250.

Hjemmeside: polarfoto.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s