Hva betyr alle begreper og symboler?

SD-KORT OG KLASSER


UHS-I kontra UHS-II
UHS står for ”Ultra High Speed”. UHS angir overføringshastigheten (skrivehastighet/ busshastighet). Nedenfor vises et SD-kort av UHS-I type og har en overføringshastighet på opp til 104 MB/s. Kortet til høyre er den raskere UHS-I standarden og den har en høyere busshastighet. Den gir støtte for hastigheter opp til 312 MB/s. Du kan enkelt se forskjellen på selve kortet. UHS-II har en ekstra rad med kontakter, noe som illustreres på bildet.


Hastighet i MB som angis på et kort er lesehastigheten. Den hastigheten er vanligvis høyere enn skrivehastigheten. Lesehastighet = å føre over bilder FRA kortet til PC. Skrivehastighet = å føre over bilder TIL kortet (skrive til kortet – kameraet skriver bilder/film til kortet). Verdt å merke seg er at alle hastigheter som angis på et kort er den høyeste teoretiske hastigheten.

For å forvirre ytterligere finnes det også informasjon om lavest mulig skrivehastighet (merk, det er ikke det samme som UHS busshastighet). Denne hastigheten er markert med en U og med et siffer inni. Sifferet inni U-en angir den laveste skrivehastigheten målt i MB/s som kortet kan yte. U med et ettall inni (U1) angir en hastighet på 10MB/s. U3 har en laveste skrivehastighet på 30MB/s. Man legger altså til en null etter sifferet for å få finne korrekt laveste hastighet.

Nå har dessuten et tredje begrep for skrivehastighet blitt innført, nemlig bokstaven V som i Video. Trolig skal den erstatte systemet med U med siffer. Bokstaven V angir også den laveste skrivehastighet i MB/s men her står korrekt hastighet angitt direkte. V10 tilsvarer 10MB/s og V30 betyr 30 MB/s.

SDHC kontra SDXC
SDHC er Secure Digital kort og HC står for ”High Capacity”, som indikerer at det handlar om minnekort mellom 4-32GB. SDXC er en mer moderne standard der XC står for ”Extended Capacity”. Det er minnekort fra 32GB og opp til TB størrelse.
For microSD-kort gjelder samme beskrivelser som for SD-kort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CF-KORT OG UDMA
UDMA er et begrep som spesifiserer høyeste busshastighet som støttes på et CF-kort. UDMA6 kom allerede i 2006 og har en maksimal overføringshastighet på 133 MB/s. Idag er det høyeste UDMA7 som har en teoretisk overføringshastighet på 167 MB/s.

En del kort har en markering i form av ”1066X”. Dette er i praksis kun en tydliggjøring av hastigheten på kortet relativt en CD-plate (150KB/s ganger 1066 = 160 MB/s).

CF-KORT KONTRA SD-KORT
Et SD-kort av UHS-II-type har nesten dobbelt så rask overføringshastighet (312 MB/s) sammenlignet med det raskeste CF-kortet av UDMA7-type (167 MB/s). Dette betyr dog ikke at man alltid skal bruke et SD-kort istedet for et CF-kort. De ulike formatene benytter nemlig ulike overføringsbusser som håndterer flyten av data ulikt. Det innebærer at et
mer langsomt CF-kort kan gi en raskere tømming av kameraets buffer enn et raskere SD-kort, utfra hvilket kamera man benytter. Den såkalte busshastigheten er en kilde til ulike resultater på ulike enheter, eksempelvis en data eller et kamera, ettersom det er bussen som håndterer datamengden som strømmer gjennom en viss enhet til minnekortet, eller motsatt.

KORTHASTIGHETER OG VIDEOFORMATER
Skriving: 
Dette er den laveste skrivehastigheten, noe som markeres på kortet med symboler. Denne hastigheten er viktig ved videoopptak.
Hastighetsklasser: Her finner du beskrivelser for hastigheten. Klasse (C), UHS-klasse (U) samt V-klassen hvor man direkte ser laveste hastigheten.
Videoformat: I tabellen ser du i blå markering den hastighetsklassen som vanligvis trengs for å kunne filme i et gitt videoformat.
Oppløsning: Foruten videoformatet så spiller antall bilder per sekund som du tar opp filmen i en rolle. Nedenfor visualiseres oppløsning og område for bildefrekvens.

DUMMIES & TIPS
Busshastighet = hvordan kort & enhet håndterer dataflyten
Skrivehastighet = mest intressant ved praktisk bruk av kortet (fotografering/video).
Lesehastighet = overføring FRA minnekort
Filme i 4K = da trengs både et stort og raskt kort siden begge egenskapene er nødvendige.
Fotografere i studio = da er ikke hastigheten i fokus. I studio tar du kanskje ikke så mange bilder i serie.
Fotografere sport i JPEG = her er seriebilder viktig, men JPEG bilder kan skrives ned raskt på kortet og da er ikke hastigheten i fokus.
Råformat = fotograferer du i råformat og gjerne i serier så er hastigheten og størrelsen på kortet viktig.
Bla raskt gjennom bildene dine på kameraet = dette går raskere med et raskt kort.
Fotograferer du mange GB med bilder = skal disse overføres til PC, er lesehastigheten viktig for å spare tid.
Formater alltid kortet i den enheten det skal benyttes. Ulempen med å kun tømme minnekortet er at man ikke fjerner data, noe som øker sjansen for korrupt data.
Ta aldri ut et minnekort av en påskrudd kamera eller fra en minnekortleser som leser eller skriver på kortet.
Bruk en kortleser av god kvalitet. Kortlesere innholder kretser som styrer datastrømmen. Lav kvalitet på kretsen kan gi feilaktig dataoverføring.
Kjøp et raskt minnekort om du skal fotografere mange bilder per sekund på rad. Men kameraet har
også en øvre skrivehastighet = finn rett.
Slå av finesser som filter og forbedringer i kameraet om du vil øke muligheten til for flere bilder på rad.
Vil du være ekstra sikker, skriv til to identiske minnekort dersom kameraet har mulighet for dette.
Oppbevar minnekortene dine i et cover.
Røntgenmaskiner på flyplassen skader ikke minnekortet eller innehold.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s