EISA prisene 2017-2018

Her er årets beste fotoprodukter kåret av EISAs fotojury.

BESTE AMATØR SPEILREFLEKSKAMERA 2017-2018

Canon EOS 77D viderefører mange nøkkelegenskaper fra den semi-profesjonelle EOS 80D. CMOS-brikken på 24,2 millioner piksler har fått bedre dynamikkområde enn forgjengeren. En stor fordel er Dual Pixel CMOS AF, som gir svært rask og myk autofokus ved liveview og video. I kombinasjon med STM- og Nano USM-objektiver er fokuseringen svært stillegående. Autofokus i søkeren er også kraftig forbedret, med 45 kryssfølsomme punkter. Den nye DIGIC 7-prosessoren leverer nok datakraft til rask og kontinuerlig fotografering (6 bilder i sekundet) og Full HD video med høy bildefrekvens (1080/60p). LCD på topplaten og kontrollhjulet på baksiden gir rask betjening. Andre moderne egenskaper er en fleksibel pekeskjerm og Wi-Fi, som sammen med Bluetooth gir enkel overføring.


BESTE ENTUSIAST SPEILREFLEKSKAMERA 2017-2018


Nikon D7500 er et avansert speilreflekskamera som pakker mye av det nyskapende i den anerkjente D500 i et lett, robust og rimeligere hus. Det bruker samme 20,9 millioner piksler bildebrikke, samme prosessor og store ISO-område som D500, så D7500 er et kompetent og fleksibelt verktøy i hendene på den lidenskapelige fotografen. Med serieopptak på 8 bilder i sekundet og Nikons velprøvde 51-punkt AF-system er det godt tilpasset hurtig bevegelse. Takket være Nikons SnapBridge-teknologi går overføring til smartenheter raskt og sømløst.

BESTE PROFESJONELLE SPEILREFLEKSKAMERA 2017-2018


Canon EOS 5D Mark IV er verktøyet til mange profesjonelle fotografer verden over. Sammenlignet med forgjengeren har Canon forbedret stillbildekvalitetet markant med høyere oppløsning og større dynamisk område, samtidig som autofokusen er mer følsom. Videofunksjonen er også mye mer avansert med høykvalitets 4K-opptak og rask autofokus i liveview-modus. Canon EOS 5D Mark IV har også fått den innovative Dual Pixel Raw-funksjonen, som lar fotografen finjustere skarphet og bakgrunnsdiffusering i etterkant. Alt i alt vil Canon EOS 5D Mark IV fortsatt stå om et ledende kamera i sin klasse i flere år fremover.

BESTE AMATØR KOMPAKTSYSTEMKAMERA 2017-2018

Fujifilm X-T20 er et kompakt, speilløst amatørkamera som leverer skarpe, rene bilder og 4K kvalitetsvideo til en konkurransedyktig pris. I hjertet av kameraet sitter en 24,3 millioner piksler X-Trans CMOS III bildebrikke og X-Prosessor Pro, som sammen er ansvarlige for den ekstraordinære bildekvaliteten. Selv med sin relativt rimelige pris benytter X-T20 den samme kvalitetsbildebrikken og prosessoren som de høyst anerkjente X-T2 og X-Pro2. Berøringsskjerm og brukerdefinerte AF-C-innstillinger er også store pluss. Dessuten gjør X-T20s skarpe og svært detaljerte 4K videoopptak kameraet til en flott allrounder.

BESTE ENTUSIAST KOMPAKTSYSTEMKAMERA 2017-2018


Sony α6500 er et veldig lite kompaktsystemkamera med profesjonell ytelse. Enten du er en 4K video- eller stillbildefotograf byr α6500 på utmerket bildekvalitet med sin 24,2 millioner piksler Exmor CMOS APS-C bildebrikke, høy hastighet og et stort utvalg objektiver. Kameraets 5-aksers bildestabilisator fungerer med Sony E-objektiver og objektiver med A-fatning når du bruker adapter. De 425 faseregistrerende AF-punktene dekker nesten hele bildeflaten, mens den 3″ store vippbare pekeskjermen lar deg velge fokuspunkt med fingeren. Kameraet støtter opp til 11 bilder i sekundet med kontinuerlig AF og lysmåling, og en buffer som klarer opp til 269 bilder i én sekvens

BESTE KAMERA 2017-2018


Sony α9 er et banebrytende speilløst kamera som på mange måter overgår tradisjonelle speilreflekskonkurrenter. Takket være innovativ design, kan den 24,2 millioner piksler fullformatbrikken ta opp til 20 bilder i sekundet i full oppløsning uten EVF-blackout, og støtter helt lydløs og vibrasjonsfri fotografering opp til 1/32.000 sekund. Det nye superhurtige autofokussystemet, med 693 faseregistrerende AF-punkter som dekker 93 % av motivflaten, sikrer at selv motiver i rask bevegelse er i fokus. Den 5-aksers bildestabilisatoren tillater fem trinn langsommere lukkertid. Oversampling-prosessen og fullformat pikselutlesning gir fremragende 4K videokvalite

BESTE KOMPAKTKAMERA 2017-2018


Sony RX100 V er et høyteknologisk mesterverk i et svært kompakt hus. Som sin forgjenger har det en 1.0-type bildebrikke og en utmerket nedfellbar OLED elektronisk søker. Den nye 20,1 millioner piksler Exmor RS CMOS-brikken, har sammen med den raske BIONZ X bildeprosessoren og en ny front-end LSI gjort det mulig for Sony å forkorte responstiden til 0,05 sekund og øke hastigheten på kontinuerlige opptak til 24 bilder i sekundet. Med kontinuerlig AF og AE gjør dette at bevegelige motiver holder seg i fokus med riktig eksponering. Foruten mulighet til å ta opp 4K video byr Sony RX100 V super-langsom film opp til 1000 bilder i sekundet, lydløs fotografering og en multifunksjon kontrollring for personlig tilpasning.

 

BESTE SUPERZOOM KAMERA 2017-2018


Med bare 1095 gram er Sony RX10 III det perfekte kameraet for sport-, natur- og villmarksfotografer som er ute etter en alt-i-ett-løsning som er lett å bære med seg. Det imponerende ZEISS Vario-Sonnar T* 24-600 mm-objektivet har en 25x zoom med hurtige f/2,4–4 som største blender, mens Exmor RS bildebrikken av 1.0-type, superrask autofokus og Optical SteadyShot bildestabilisator sikrer skarpe bilder uten kamerarystelser. I tillegg til sitt utrolige brennviddeområde kan RX10 III ta makrobilder så nær som 3 cm fra frontlinsen, mens den lydløse lukkeren gjør at du ikke forstyrrer vare naturmotiver. Sony RX10 III er ikke bare flott til stillbilder – det tar også 4K video, og du har en mulighet for 1000 bilder i sekundet med en dramatisk 40x langsom film-effekt.

BESTE FOTO & VIDEO KAMERA 2017-2018


Panasonic LUMIX DC-GH5 samler all produsentens erfaring fra både foto og video. Kamerahuset er godt balansert, værbeskyttet, og har en utmerket elektronisk søker. Med en 20,3 millioner piksler Four Thirds bildebrikke leverer kameraet god bildekvalitet opp til ISO 3200, men utmerket autofokus og intern bildestabilisering. Det tilbyr et fremragende kompromiss mellom bildekvalitet, egenskaper og pris, og støtter opptak inntil 4K/60p 4:2:2 10-bits direkte på minnekortet uten begrensning av opptakstid. Med high-end-egenskaper som høyhastighet 6K Photo-modus, langsom film, automatisk fokusbytte, Vlog og en XLR-modul for lydopptak, byr GH5 på uendelige muligheter for kreativ videoproduksjon.

BESTE INSTANT-KAMERA 2017-2018

Fujifilm Instax SQUARE SQ10 er det første hybride instant-kameraet som lar deg ta og skrive ut kvadratiske bilder (62 x 62 mm). Du kan gjøre bildet mørkere, lysere, legge til vignettering eller velge mellom 10 kreative filtre før du bestemmer deg for å skrive ut. Den lyssterke LCD-skjermen gjør det lett å komponere og redigere bilder som lagres i internminnet eller på et microSD-kort, så du kan dele bilder med venner og familie.

BESTE SPEILREFLEKSOBJEKTIV 2017-2018


SIGMA 135mm F1.8 DG HSM | Art er et ekstremt bra objektiv. Skarpheten er bedre ved største blender f/1,8 enn på konkurrentene når de er blendet ned. Det er simpelthen ingen grunn til å la være å bruke dette objektivet på full åpning. SIGMA har klart å gjøre autofokusen rask og presis, det er imponerende for et så lyssterkt objektiv, og den store blenderåpningen gir en spesielt vakker bakgrunnsdiffusering (bokeh).

BESTE SPEILREFLEKS ZOOMOBJEKTIV 2017-2018


Annen generasjon (G2) av Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD ultra-telezoom gjør et attraktivt objektiv enda bedre. Autofokusens hastighet og presisjon er forbedret, det har også virkningen av den innebygde VC bildestabilisatoren (Vibration Compensation). En «Flex-Zoom-Lock»-mekanisme holder objektivsylinderen låst på den brennvidden du velger. Vannavstøtende fluorbelagt frontlinse og værfast konstruksjon gjør objektivet mindre sårbart for smuss, støv og fuktighet. Med TAP-in Console (tillegg) kan eieren enkelt oppdatere fastvaren og skreddersy egenskaper som finjustering av autofokus og

BESTE PROFESJONELLE SPEILREFLEKSOBJEKTIV 2017-2018


Canon EF 16-35mm F2.8L III USM har vært etterlengtet av mange profesjonelle fotografer, og overgår forventningene. Det har bedre byggekvalitet enn forgjengeren og gir forbløffende skarphet over hele bildeflaten, selv ved full åpning på f/2,8. Ved 16 mm utkonkurrerer det faktisk mange ultravidvinkler med fast brennvidde. Fortegningen er lav, og antirefleksbehandlingen reduserer effektivt strølys og internreflekser. Canon EF 16-35mm F2.8L III USM er bygd for daglig profesjonell bruk og leverer en bildekvalitet som vil tilfredsstille selv de mest kravstore brukere.

BESTE COMPACT SYSTEM CAMERA LENS 2017-2018


Dette 100 mm teleobjektivet leverer den fremragende oppløsningen til G Master-serien, kombinert med STF defokus (Smooth Trans Focus)-optikk for oppsiktsvekkende bokeh. Dette objektivet har blitt konstruert for å gi en spesielt myk og naturlig bokeh uten vignettering. Det har også en rask, presis og stillegående DDSSM autofokus, og er i stand til å gjengi nærbilder med 0,25x forstørrelse. Innebygd Optical SteadyShot bildestabilisator minimerer uskarphet forårsaket av kamerabevegelser ved lange lukkertider. Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS oppfyller G Master kvalitetsforventningene på alle måter.

BESTE PROFESJONELLE KOMPAKTSYSTEMOBJEKTIV 2017-2018


Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS er et imponerende objektiv som dekker de mest populære bildevinklene for sport og action-foto. Skarpheten er ekstremt høy og fordelt nesten helt uten synlig tap mot kantene. Skarpheten er like høy over hele zoom-området, selv ved bruk av telekonvertere. Objektivet har et flytende fokussystem, implementert for første gang i et zoomobjektiv, som bidrar til den imponerende korte nærgrensen på 0,96 m. De 11 avrundede blenderlamellene sikrer en vakker bokeh, samtidig som autofokusen er superrask, særlig med den svært hurtige Sony α9. Dessuten er FE 70-200mm F2.8 GM OSS bygd for tung bruk under alle værforhold.

BESTE KOMPAKTSYSTEM ZOOMOBJEKTIV 2017-2018


Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm F4.0 IS PRO er et fantastisk reiseobjektiv og samtidig et allround-objektiv. Det dekker et 8,3x zoom-område med konstant f/4 maksimum blender og innebygd optisk bildestabilisator. Det er bygd for å tåle støv, fuktighet og røff bruk, og M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm F4.0 IS PRO er skarp som mange fastbrennviddeobjektiver fra supervidvinkel til telefoto, og stillegående fokusering gjør det til en favoritt for video så vel som stillbildefotografering. Kombinert med Olympus’ nyeste pro-kameraer reduseres kamerabevegelser opp til 6,5 trinn, og med bare 562 gram kan du ta det med over alt.

BESTE FOTOINNOVASJON 2017-2018


Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD utfordrer våre forutinntatte forventninger til et superzoom-objektiv. I tillegg til å tilby verdens største zoomområde for et utskiftbart objektiv med 22,2x, byr det også på en effektiv tre trinns bildestabilisator for å bedre skarpheten ved lange lukkertider, mens værbestandige forseglinger lar brukeren fortsette å fotografere selv ved vanskelige værforhold. Selv om det er spesielt egnet for reise- safari- og sportsfotografer, vil Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD også appellere til fotografer som er ute etter det ene objektivet som dekker alle behov.

BESTE FOTODISPLAY 2017-2018


EIZO ColorEdge CG2730 dekker behovet til den profesjonelle fotografen. Med 27-tommer skjermstørrelse og høy oppløsning kan det vise et A3-bilde og likevel ha plass til bilderedigeringsprogrammets verktøypaletter. Bildekvaliteten er fremragende, med høyt kontrastomfang (1500:1), og skjermen leverer dyp svart og de flotte fargene som dekker 99 % av Adobe RGB fargerom. Den mest innovative egenskapen er den brukervennlige innebygde kalibreringssensoren, som svinger inn over skjermen under kalibreringsprosessen og lar brukeren lagre ulike profiler, uten behov for tredjeparts kalibreringsenheter. I tillegg kommer skjermen med egen kåpe.

Tekst fra Fotografi artikkel skrevet av Toralf Sandåker (15.august 2017 – publiseres etter samtykket fra Fotografi redaksjonen, bilder fra produsent samt EISA sin nettside)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s