Guide: Blits, lys og begreper

Lys er helt avgjørende når du fotograferer. Det er ved hjelp av lyset du skaper dybde, liv og drama. Leverandørene våre bruker en rekke tekniske begreper, men hva betyr disse? Vi har laget en oversikt til deg.

Lysstyrke / energi
Lysstyrke måles i Watt pr. sekunder (=Ws) eller Joule (=J), og noen ganger i form av ledetall. Dette forteller noe om hvor mye lys som kan komme ut fra lampen maksimalt. Jo flere Ws, J eller høyere ledetall, dess kraftigere er lampen.
Til mindre produkt- eller portrettopptak i et lite studio er 200-250 Ws tilstrekkelig. Større opptak krever mer lys, og generelt velges lamper med 500 Ws eller mer. Interfoto selger kompaktlamper med styrke helt opp til 1500 Ws.

Oppladingstid
Oppladingstiden (recycling) forteller noe om hvor raskt lampen er klar til fotografering etter hver utlading. Når du fotografer er denne faktoren svært viktig. Er oppladingstiden lang, må du vente på at lampen lades opp i stedet for å kunne fotografere videre.
Ladetiden varierer avhengig av hvilken lysmengde du vil ha ut av lampen. Små lysmengder gir kortere ladetid. De beste lampene har en oppladingstid på ca. 0,2 – 1,2 sekunder.

Utløsingstid
Utløsingstiden (blits duration) bestemmer hvor godt eller raskt du kan «fryse» motivet og er en svært viktig faktor når du fotograferer motiver i bevegelse. Jo mere konsentrert lyset er, dvs. jo kortere tid det brukes på å oppnå maksimal utlading og jo kortere tid lampen bruker på å «dø», dess kortere er utløsingstiden. De optimale utløsingstidene er derfor de korteste. Her er studiogeneratorene helt overlegne, men det er også relativt stor forskjell på utløsingstidene på de forskjellige kompakt- og batterilampene.

Justeringsmulighet
Justeringsmulighet (turn down ability) er viktig når du ønsker å få meget små lysmengder ut av lampen ved opptak med stor blendeåpning og liten dybdeskarphet. Har du en kraftig lampe, er det meget viktig hvor langt ned du kan justere styrken på utladingen. De billigste lampene kan du justere ned til 1/8 styrke, mens de beste kan justeres helt ned til 1/32 styrke.

Nøyaktighet ved repetering
Denne faktoren sier noe om hvor stabil lysstyrken er fra avfyring til avfyring. Jo mindre lyset varierer, dess bedre er lampen. Dersom du f.eks. fotograferer katalogbilder der bildene skal være så ensartete og identiske i uttrykket som mulig, er det svært viktig med stabilitet og presisjon. Varierer lyset for mye mellom de enkelte opptakene, vil du fort skape mye arbeid for deg selv i etterbehandlingen. Studiogeneratorene er helt overlegne når det gjelder konsistens og stabilitet på lyset.

Fargetemperatur
Temperaturen måles i Kelvin (°K). På en overskyet dag midt på dagen vil lyset ute ha en lystemperatur på ca. 6500 Kelvin, som er veldig kaldt lys. De aller fleste blitslamper har en fargetemperatur på 5600 Kelvin. En glødepære gir ca. 2700 Kelvin, mens en halogenpære gir ca 2900 K. Når de dimmes ned vil lyset bli varmere, kanskje helt ned til 1800 Kelvin.

Stabil fargetemperatur
Når man fotograferer farge er det en fordel med en stabil fargetemperatur siden man sparer tid (og penger) i etterbehandlingen. Den definerer toleransen for akseptert variasjon i lampelysets fargetemperatur fra utløsing til utløsing. Den definerer også forskjellen i fargetemperaturen, dersom lampen avfyres på maksimum eller minimum styrke. Jo lavere toleransen er, dess bedre er lampen.

Innstillingslys
Alle lyssystemene som Interfoto selger har innebygd innstillingslys (modelling light). Dette er en fast lyskilde som fotografen bruker til å simulere hvor og hvordan lampelyset vil falle, herunder høylys og skygge. Innstillingslyset er derfor svært viktig når man setter opp lyset. Styrken på innstillingslyset varierer mellom de enkelte lampesystemene. Det kan være vanskelig å bruke et svakt innstillingslys, spesielt ved opptak utendørs, så jo sterkere innstillingslys, dess bedre. Ved de beste systemene kan fotografen bestemme om innstillingslyset skal gi fullt lys hele tiden eller følge lampens utløsing proporsjonalt. Proporsjonal visning av innstillingslyset gjør det mulig å simulere lyssettingen enda mer nøyaktig. På kompakt- og generatorlamper med kraftig innstillingslys, er innstillingslyset avstemt slik at det ikke påvirker eksponering eller fargetemperatur.

Klarsignal
Som fotograf trenger du nøyaktig informasjon om når lampen er klar for neste opptak. Fotograferer du før lampen er klar, blir bildene undereksponert og blir mørke. De beste lampene har både en hørbar lyd (bip) og et visuelt varsel ved at innstillingslyset slukkes inntil lampen igjen er klar. Når innstillingslyset tennes, er lampen klar for nye opptak.

Lysrør
Rør er en forbruksvare som skal skiftes i løpet av lampens levetid. De beste systemene tillater at du selv bytter lysrør. Det er raskere og billigere enn om lampene dine må inn på verksted for å bytte rør. Generelt er det sammenheng mellom pris og kvalitet på lysrør. De beste varer lenger og beholder nøyaktigheten lenger enn de billigste. Mange lavprisprodusenter kompromisser mye når det gjelder lysrørene, noe du dessverre først oppdager når det er for sent. Lysrør dør forøvrig raskere dersom de utsettes for slag og støt.

Reguleringsnøyaktighet
Forteller noe om hvor presist du kan regulere blendertrinnene opp eller ned på lampen. De beste lampene kan reguleres i 1/10 blendertrinnn (f-stopp), noe som er svært nøyaktig. De billigste lampene kan vanligvis kun reguleres i 1/3 blendertrinn.

Fjernkontrollering
Fjernkontrollering (remote triggering) forteller noe om hvordan du løser ut lyset. Alle lamper kan utløses ved hjelp av synk-kabelen som følger med. Det krever imidlertid at kameraet ditt har synkroninngang (noe de fleste DSLR-kameraer har) eller en blitssko. Har du kun blitssko, kan du sette en liten adapter med synkroninngang i denne og forbinde dennes synkronkabel med en lampe.
De fleste lamper har innebygd fotocelle som aktiveres av glimtet fra den første lampen. Denne kan som regel slås på/av. Derfor trenger du bare å ha forbindelse fra kameraet ditt til én lampe. De øvrige lampene utløses via fotocellen.
Lampehoder har derfor innebygd radiomottaker. Det krever at en radiosender er montert på kameraet og et radiostyrt utløsersystem på lampen. Dette kan leveres som ekstrautstyr. Som alternativ til fjernutløsing via radiobølger, kan man også få infrarøde systemer. Interfoto anbefaler ikke disse fordi de er ustabile og stort sett ubrukelige ved utendørsfotografering.

Fjernstyrt regulering
Enkelte lampetyper tillater, utover fjernstyrt utløsing, at du også kan regulere lampens utlading m.m. fra en liten sender som monteres i kameraets blitssko. Det er effektivt og behagelig, og har du først arbeidet på denne måten vil du aldri savne å løpe fra lampe til lampe for å regulere innstillingene. Profoto Air, Elinchrome Skyport og Broncolor RFS heter de forskjellige leverandørenes systemer.

Ekstern batteristøtte
Enkelte lamper som normalt får strøm via nettet, kan i stedet forsynes med strøm fra et eksternt batteri (ekstratilbehør). Profoto BatPac er eksempel på et eksternt batterisystem som kan gjøre din kompaktlampe om til en batterilampe når du arbeider i felten. Eksterne batterier har sjelden samme kapasitet som et batterisystem, men er allikevel praktisk å arbeide med for mange fotografer.

Avkjøling
Fotograferer du store bildeserier i kombinasjon med lange arbeidsdager, kan lampehodet bli ekstremt varmt. Det er derfor viktig at lampen er i stand til å kjøle seg ned, så den ikke brenner i stykker. Mange lamper løser varmeproblemet med en innebygd vifte. Det virker fint, men lampen støyer mer. Andre lampetyper benytter elektronikk som ikke er så sårbar overfor varme.
De beste lampene har innebygde sikkerhetssystemer (termo-sikring) som sørger for at du ikke ødelegger lampen ved kraftig bruk. Lampen slukkes ganske enkelt, og du kan ikke fortsette å fotografere før den er avkjølt. Det er irriterende i øyeblikket, men du slipper å ødelegge lampen.

Tilbehør
En av de viktigste grunnene til å kjøpe studiolys, er de kreative mulighetene du får via leverandørenes tilbehørsprogram. De beste leverandørene har et stort utvalg av paraplyer, softbokser og andre forsatser som former lyset. Før du velger leverandør, skal du se nøye på tilbehørsmulighetene. Alle merkene Interfoto selger har topp utvalg av tilbehør, men det er forskjeller i de mulighetene som tilbys.

Leie
De fleste fotografer starter med å kjøpe fra to til fem lamper, noe som fint dekker daglige behov. Men plutselig får du et større oppdrag, og da er det viktig at du kan leie det du mangler. Derfor er det lurt at du velger et merke som du vet du også kan leie når behovet melder seg. Interfoto leier ut lys og tilbehør fra Profoto, Broncolor og Elinchrom.
Se Interfoto utleie >

Garanti og service
Når du skal kjøpe lys er det viktig at det er orden på servicedelen. En ting er naturligvis hvilken garanti som ytes, men minst like viktig er hvordan produsent og forhandler lever opp til garantien. Interfoto har et nært og godt samarbeid med FotoCare på de merkene vi selger. Derfor er hjelpen nær og lokal dersom du skulle få bruk for service på lyset, både under og etter garantiperioden.
Se Fotocare – fotografenes verksted >

På interfoto.no finner du lys til alle formål og i forskjellige prisklasser >

Ordforklaring

 • Gjenoppladingstid
  Tid for gjenoppladning av lampen. Måles i sekunder, f.eks. 0,07 s.
 • Utløsingstid
  Angir lengden/varigheten av lyset, måles i tusendeler- eller hundredeler av sekunder.
 • Ladetid
  Gjelder for batterier, måles i timer.
 • Reguleringsområde
  Styrken på lampelyset kan reguleres over et gitt område.
 • Gjentakelsesnøyaktighet
  Lampens evne til at repetere lysstyrken likt.
 • Energifordeling
  Energien fordeles symmetrisk og/eller asymmetrisk i lampeutgangene på generatoren.
 • Energi
  Effekt i Wattsekunder (Ws) eller Joule (J)

© Interfoto AS

Coverfoto: Broncolor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s