Chris Schmid, dyrelivsekspert og Sony-ambassadør, forteller oss hvordan hans speilløse Alpha-kameraer har forvandlet måten han fanger naturens verden på.

Fordelen med elektronisk søker
«En av fordelene med en elektronisk søker» forteller Chris, «er at eksponeringen som du ser i EVF-en er den samme som du får på bildet». Chris fotograferer alltid med manuelle eksponeringsinnstillinger, så EVF-en har flere fordeler. Under vanskelige lysforhold betyr det at han har full kontroll, og at han slipper å ta flere bilder for å få det ene riktige.

Foto: Chris Schmid

Med gammeldagse optiske søkere på digitale DSLR-er er det ofte nødvendig å prøve seg frem, noe som kan få noen fotografer til å gi opp med å jobbe med manuelle instillinger. Med en elektronisk søker er ingenting overlatt til tilfeldighetene. «Når jeg fotograferer et motiv i motlys eller skygge» sier Chris, «trenger jeg ikke å ta flere bilder for å få det riktige bildet. Jeg kan konsentrere meg om å fange øyeblikket».

 

Lydløs fotografering
«Sonys instillinger for lydløs fotografering er perfekt for meg» forteller Chris, «fordi selv den minste lyd fra lukkeren kan få et dyr til å reagere. Total stillhet gir et mer ekte bilde. Det er mer autentisk, og man vet at man fanger dyrenes naturlige atferd».

«I fjor fotograferte jeg gorillaer, og med den lydløse lukkeren kunne jeg nyte øyeblikket uten noen lyder fra kameraet – og bare lytte til fuglene og vinden uten noen forstyrrelser. Det var helt perfekt – en sann fornøyelse.»

Foto: Chris Schmid

Bildekvalitet
«Hvis man vil fotografere på den måten jeg gjør har man bruk for et stort, dynamisk område», forklarer Chris, «fordi jeg ofte gjerne vil fange opp dyrets miljø i stedet for å ta enkle portrettbilder. Når jeg sammenligner bildene fra mine a9 og a7R III med kameraer fra bare fem år siden, er forskjellen helt utrolig. Det er mye lettere å bevare alle detaljene i de lyse områdene fra himmelen eller skyggene fra en busk».

En annen ting som Chris stoler på i sine Alphaer, er den høye støyytelsen ved høyere ISO-verdier. Han forklarer at «når jeg tar bilder tidlig eller sent på dagen har jeg ofte bruk for å øke ISO-verdien, kanskje opp til 1600 eller mer. Det er avgjørende for jakt og andre situasjonsbilder som tas på disse tidene av døgnet».

Foto: Chris Schmid

Hurtig og pålitelig fokus
Motiver i bevegelse eller motiver som gjemmer seg i omgivelsene krever hurtig og nøyaktig autofokus for å finne og følge dem. Som Chris sier, «magien er der kun i noen få sekunder, og man skal reagere raskt for å fange den».

For det meste bruker han kontinuerlig AF i sine a9 og a7R III, der han bruker sporingsmodus for å følge et dyr, og skifter kun av og til over til enkelt AF når et dyr står stille og han kan plassere fokuspunktet på øyet.

Selv fokuseringsmetoden blir satt i spill ved visse anledninger, «Hvis jeg for eksempel fotograferer en løve i en busk, kan bladene og gresset i forgunnen forvirre fokuseringen. I slike tilfeller kan jeg bare skifte til manuelt fokus og tydelig se i EVF-en at bildet er skarpt. Det er instillinger som passer til enhver situasjon».

A female cheetah (Acinonyx jubatus) captured in the Ndutu plains, Southern Serengeti in Tanzania.

Chris er Sony Europe Imaging Ambassador, og du kan se mer av hans arbeid på http://www.sony.dk/alphauniverse

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s